facebook tracking

Tips inför intervjun

Vill du prestera ännu bättre under arbetsintervjun? Vi har listat våra bästa tips för att göra ett så gott intryck som möjligt nedan. 

Intervjun är ett bra tillfälle för dig som kandidat och för företaget att lära känna varandra. Du får en chans att  berätta mer om dig själv, dina erfarenheter, och varför du passar för just den här tjänsten. Du kommer även få svara på frågor om dina meriter, och få möjlighet att själv få svar på dina funderingar! 

En intervju börjar ofta med att rekryteraren berättar om företaget och den lediga tjänsten. Sedan är det dags för att fokusera på dig. 

Här är några tips som kan hjälpa dig inför, under och efter intervjun. 

1. Var påläst och förberedd. När du blir kallad till en intervju gäller det att komma väl förberedd. Du kommer med största sannolikhet att få frågor gällande företaget och om du inte är någorlunda insatt i vad företaget sysslar med ger det inget bra första intryck. Läs gärna igenom annonsen och ditt CV igen. Intervjuarens frågor utgår ofta från vad du har skrivit. Skaffa dig även god kunskap om företaget genom att läsa på om det på deras hemsida. 

2. Lyssna, reflektera & visa intresse. Även om det inte finns någon exakt mall över hur en intervju ska gå till, finns det ändå vissa moment du kan förvänta dig. Tänk noga igenom varför du vill ha jobbet och vad du kan bidra med. Fundera även igenom hur du presenterar dig själv: vad är relevant och viktigt för tjänsten du sökt? Var beredd på att kunna motivera dina svar. 

Var inte rädd för att be intervjuaren förtydliga en fråga som du inte riktigt förstår. Kom även ihåg att vara så konkret som möjligt när du svarar på frågor om hur du agerat i olika sammanhang: beskriv situationen, vad du gjorde och vad resultatet blev.

3. Visa självinsikt. Öva dig också på att besvara frågor som: vad brinner du för, vad gör dig motiverad, vilka resultat har du uppnått, vad är dina mål, vad kan du bidra med, vad vill du bli bättre på?  

Om du får frågor om dina mindre bra sidor, var beredd på att lämna några exempel. Här är det viktigt att framhäva vad du lärt dig av eventuella bakslag. Glöm inte heller under intervjun att berätta om initiativ du har tagit på tidigare arbetsplatser eller studier som lett till positiva resultat.

Kanske du gjort ett grupparbete i en grupp där kommunikationen inte alls fungerat, vilket gjorde dig frustrerad men du lyckades hantera den dåliga kommunikationen på ett sätt som förbättrade hela teamets samarbete? Du kanske inte alltid får sådana frågor, men att ha tänkt igenom möjliga svar kommer att göra dig säkrare! 

Prata heller inte illa om tidigare arbetsgivare. Säg snarare att ”min chef och jag hade olika uppfattning” än att ”chefen var hemsk”.

4. Lugna dina nerver. Intervjuer är tyvärr ofta en onaturlig situation, speciellt om man sitter i ett litet rum på varsin sida av ett bord, men genom att närma sig intervjuerna på rätt sätt kan du undvika den allra värsta nervositeten. 

Kom ihåg att det är helt normalt att vara nervös! Intervjuaren har någon gång varit i precis samma situation som du själv är i nu. Att komma väl förberedd till en intervju är självklart det allra viktigaste och ett bra sätt att undvika överraskningar. Ta även gärna reda på t ex företagets vision, produkter/tjänster, medarbetare, företagskultur m m, för att kunna använda denna information under intervjun som belägg för varför just du vill jobba hos företaget. 

5. Klädsel. Tänk på att anpassa din klädsel efter tjänsten du söker. Det är dock viktigt att du känner dig bekväm i de kläder du har på dig eftersom detta kommer få dig att känna dig mer avslappnad under intervjun!

6. Ställ frågor och anteckna. En intervju handlar inte bara om att intervjuaren ska få svar på sina frågor, det är minst lika viktigt att du får svar på dina frågor! Fokusera på saker som är viktiga för dig och samtidigt visar på ditt intresse för företaget och tjänsten. Du kan t.ex. ställa följande frågor:

 • Hur ser teamet ut? 
 • Vilka förväntningar ställs på rollen?
 • Hur mäts jag? 
 • Vad är era framtidsplaner? 
 • Vilka utmaningar har ni just nu och hur hanterar ni dem?
 • Vem kommer jag rapportera till? 
 • Vilka egenskaper är viktiga för rollen? 
 • Hur ser er företagskultur ut? 
 • Vilka möjligheter finns för kompetensutveckling osv?
 • Har ni haft många sökanden? Vad är nästa steget i processen? 
 • Vad tycker ni om min profil för tjänsten? 
 • Är det något annat ni ännu funderar på?
 • Hur ser rekryteringsprocessen ut? 

Efter intervjun

Efter intervjun får du gärna även skicka ett e-postmeddelande där du tackar för ett trevligt möte. Sedan är det bara att hålla tummarna!

Låt oss på Uppstuk bli din biljett till nästa steg i arbetslivet. Ta det steget genom att kika på lediga tjänster eller bli en del av vårt kandidatnätverk för att bli uppdaterad om nya tjänster här. Lycka till!

 

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor